Groźna bakteria w mięsie z supermarketu. Sprawdź, czy masz je w lodówce?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem mięsa zanieczyszczonego pałeczkami Salmonelli. Jego zjedzenie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Sprawdź, czy nie masz go w swojej lodówce.

Spis treści

Jaki produkt został wycofany przez GIS z obrotu?

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto pałeczki bakterii Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. cagkansayin/GettyImages

Szczegóły dotyczące produktu:

  • nazwa: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano,
  • numer partii: 6350290081,
  • termin przydatności do spożycia: 27.03.2024,
  • kod kreskowy: 5 900751 015603,
  • producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501.

Jak działania zostały podjęte w związku wykryciem Salmonelli w mięsie?

Jak podaje GIS, producent zanieczyszczonych hamburgerów poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka i potwierdził, że proces produkcyjny ww. partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach.

Wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji ww. partii hamburgerów oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności bakterii Salmonella.

Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Co powinny zrobić osoby, które kupiły zanieczyszczone mięso?

Osoby, które kupiły ww. partię burgerów, nie powinny ich jeść. Jeśli zdążyły już je spożyć i wystąpiły u nich objawy zatrucia pokarmowego, powinny skontaktować się z lekarzem.

Objawy charakterystyczne dla salmonellozy pojawiają się w ciągu 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z bakterią. Pierwsze symptomy to:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • nudności i wymioty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia